Som ni vet är ju den här bloggen vanligtvis fylld av kloka, dessutom estetiskt tilltalande, inlägg. Men idag väljer jag att i stället ge plats åt andra godsaker: min egenhändigt tillblandade müsli nämligen. Knepigt ord det där, müsli, förresten, och knepig stavning. U med två prickar över finns egentligen inte i det svenska alfabetet, men är desto vanligare i det tyska förstås. Observera att ‘ü’ alfabetiseras som en variant av ‘y’, inte som ett ‘u’, i SAOL m.fl. ordböcker. Det är så det uttalas i tyska.
Men betydelsen då? Jo, müsli är en blandning av flingor och gryn (att t.ex. strö över filmjölk), säger SAOL. (energi- och fiberrik) blandning av diverse finfördelade växtprodukter (t.ex. flingor av havre, korn och majs blandade med nötter och russin) säger Svensk Ordbok (SO). Som vi alla vet är ju vanlig färdigblandad müsli ohemult dyr i relation till sitt obefintliga innehåll av godsaker som mandel och nötter. Här är mitt recept (som jag till större delen fått av min syster och svåger, ursprungligen; äras den som äras bör):
2 dl hackad mandel – gärna mer än så, om tillgång finnes; hackade hasselnötter går också bra 2 dl solroskärnor 2 dl pumpakärnor (dyra, men värda sitt pris) 2 dl riven kokos en näve skalade sesamfrön är inte fel komplettera och fyll ut med ca 3 dl vanlig skräpmüsli Blanda ingredienserna och bred ut den på en plåt, smord med lite olja. Grädda müslin i ugnen i 30 min vid 150 grader. Rör om lite efter halva tiden. Låt svalna. Förpacka i glasburkar. Intas gärna med mindre söt vaniljyoghurt.
Liked this post? Follow this blog to get more.