Antiteist

jag är ateist
ja jag är mer än så
jag är antiteist
jag är emot
gudar
ö.h.t.

ok
såna gudar
som nöjer sig
med att stillsamt
finnas i bakgrunden
och liksom leva
sitt eget liv
dom kan jag
acceptera

men dom som
kräver
att man ska
dyrka dom
offra till dom
och hålla på
göra precis som
dom vill osv –
annars
dom kan jag
inte med bara
verkar vara
nån sorts
egotrippade
narcissister
hela bunten

antiteist alltså
mot-gudist typ
så vad är jag
för?
Jo, det stora
finnas till-
mysteriet,
den trösterika
gåtan
vördar jag
så gott jag kan
med lugnt
glädjefyllt
allvar…

Förnimmelser

Jag har blivit smått förälskad i ordet förnimmelser. Det innefattar ju i högsta grad sinnesförnimmelser, och jag skulle vilja säga, att allt vi känner och tänker är beroende av våra sinnesintryck och sinnesförnimmelser. För inte kan vi tänka (intellektualisera) eller känna (emotionalisera) något över huvud taget, utan att vare sig se, höra, lukta, smaka eller känna (i betydelsen beröring)?

Men förnimmelse har också betydelser som aning, förkänning, varsel, intuition, skymt osv.

I en bok jag läste (Olive igen av Elisabeth Strout) för två av karaktärerna en dialog om magiska ögonblick i livet, då man tycker sig ana det stora mysteriet… Svårt att i ord uttrycka det där, men jag kände igen mig. Jag har varit med om några få sådana tillfällen. Och det slog mig att ordet förnimmelse kunde passa bra för att beskriva det man känner och tänker i sådana lägen; det som egentligen inte går att beskriva med någon form av klarhet.

Det här fick mig att plita ner två små dikter. De handlar om ett sådant där magiskt ögonblick. Poesi ska ju vara en bra form för att uttrycka det outtryckbara… Det här är den ena; att läsas helt otidsenligt sakta och begrundande:

finnas till

att ha en förnimmelse av helhet
att känna sig vara en del av alltet
att förnimma kosmos i kaos
ögonblick av känslig insikt
sällhetsögonblick
att förnimma mysteriet
och inte finna mysteriet
skrämmande
att finna gåtan
trösterik
livets gåta
inte mitt eget liv
men att det finns liv
över huvud taget
allt detta före detta döda
som nu är levande
en stund
för att sen återgå
till det dödas rike igen
att det finns något
över huvud taget
att den tillfälliga anhopning
av molekyler
som jag kallar jag
och andra kallar du
finns till

lägg därtill
ännu mycket märkligare –
att jag är
medveten
om att jag finns till!

och att ovanför
och under mig
omkring mig
finns hela den stora
vida världen
hela universum

det är stort
rentav oändligt
stort

Spritens vådor

Så här kan det gå om man bälgar i sig mer än tio enheter setvåhåfemohå (C2H5OH) i veckan, alternativt mer än fyra enheter av samma sort på en gång (eller åtminstone vid samma tillfälle) en gång i månaden eller oftare:

bild av Lasse Åberg

Detta är alltså en alika, eller i dagligt tal, en fyllkaja, eller i ännu dagligare tal en kaja, som fått för mycket innanför västen. Den är inte längre ens rund under fötterna, utan snarare rak i ryggen, eller i dagligt tal dyngrak.

Den är med andra ord full som en alika, eller om man så vill full som den alika den är. Den lever sin bestämmelse kan man säga, den är helt enkelt sig själv.

Måhända idka dessa alikor ett sunt och hälsobefrämjande leverne, ity det vimlar av desamma i grannskapet… De ter sig icke på långanvägar lika leabrutna som Ers Undertecknad, där han haltar fram med sin droppfot…

I rävsaxen

Del 2

Många ”gammelmedier”, tidningar, radio, tv i såväl USA som i t.ex. Sverige, rapporterar oerhört frekvent om Donald Trumps lögner, fascistoida beteende och brottsliga aktiviteter.

Men Donald kunde inte bry sig mindre (couldn’t care less). De här rapporterna går visserligen hem bland Mr T:s fiender. Men än sen, dessa är ju redan förlorade. Trumps anhängare däremot, ser varje sådant angrepp på sin hjälte, från det korrumperade, elitistiska, vänsterliberala etablissemanget, som politiskt betingat, som lögnaktiga, partiska inlägg, överhuvudtaget inte att lite på.

Så faktum är, att Trump snarast tjänar på gammelmediernas kritik. De bidrar om inte annat till att han står i fokus hela tiden. Allt han säger, allt han gör, får en enorm uppmärksamhet.

Om de etablerade medierna kunde vara lite kyligare i stället, lite sparsammare, mer sakliga med sin kritik, inte köra med de svartaste rubrikerna om T:s utspel, kanske till och med strunta i en del av vad han vräker ur sig; eller åtminstone flytta det till en mer undanskymd plats i sina publikationer… Det vore negativt för Mr T… Men det kommer inte att ske. Medierna lever ju på att skapa sensation, väcka uppmärksamhet och, inte minst, på att oroa, skrämmas. Sådant säljer lösnummer, lockar lyssnare och tittare.

Sedan har Donald Trump sina egna mediekanaler, som Truth Social via nätet, som effektivt når dem som röstar honom. Och på X/Twitter har han 99 miljoner följare på sitt konto. Här kan han ljuga så mycket han vill; alla tror honom ändå.

Sammanfattningsvis: Ju mer vi kritiserar Donald Trumps lögner och narcissistiska maktmissbruk, desto bättre går det för honom.

Vi sitter i sanning i rävsaxen…

Osannolik varelse

Erkänn! Det hade ni aldrig kunnat gissa! Att ni/vi delar planet med en så här osannolik varelse. Det är ingenting mindre än en giraffhalsad vivel ni ser på bilderna (tja, vad skulle det annars vara?). Dess skapnad är icke någon produkt av någon intelligent design. Nej nej, bara mångmiljonårig evolution och anpassning kan forma något så utomordentligt egenartat. Liknar en sorts organisk, insektlig science fiction-kreation.

I rävsaxen

Del 1

Vad innebär egentligen begreppet liberal demokrati som det talas så mycket om i dessa de yttersta av dagar? Jo, nyckelord kan vara sådant som maktdelning, frihandel, starka oberoende institutioner, fria medier och pluralism.

Det kan inte råda någon tvekan om att Donald J. Trump är motståndare till allt detta.

I stället för maktdelning vill han först och främst ha så mycket makt som möjligt själv. I andra hand kan han kanske tänka sig en enpartistat, där republikanerna är enda tillåtna parti.

I stället för frihandel vill han ha skyddstullar.

Starka oberoende institutioner, som exempelvis ett rättvist valsystem som fungerar även om valet inte gett det av Trump önskade resultatet, eller en Högsta domstol som fattar anti-trumpianska beslut – allt sådant är en styggelse i Trumps värld.

Alla etablerade s.k. fria medier, stora dagstidningar, public service-kanaler etc., är inte alls fria, utan bara propandaverktyg för ”det vänsterliberala etablissemanget”, enligt Trump.

Något mer anti-pluralistiskt än Donald J. är svårt att tänka sig. Han är självklart rasist och sexist, om inte annat. Heterosexuella vita män – se där, strängt taget de enda fullvärdiga medborgarna och människorna.

Slutsats: Donald Trump arbetar oförtrutet på att underminera den liberala demokratin, och utgör därmed en fara för densamma.

Men innebär detta med självklarhet att han är en antidemokrat?

De flesta skulle nog svara ja på den frågan. Men Lars Trägårdh, professor i historia, knuten till Uppsala universitet, menar att Trump snarare är hyperdemokrat, dvs. han säger sig vilja låta folket bestämma. Han har kommit till makten på ett demokratiskt sätt, genom fritt val. Och han tycker sig ha (kanske har det också?) mandat från sina väljare att göra precis det han i valkampanjen sagt sig vilja göra – dvs. genomföra en mängd anti-liberaldemokratiska åtgärder.

Trump är populist, skulle många säga – och det är inget skällsord i hans värld. Hur definieras då populism? Jo, så här: Populism (latin populus, “folk”) avser vanligen ett förenklat förhållningssätt till politik, där samhället delas upp i de två grupperna folket och eliten. Folket ses vanligen som bärare av sunt förnuft.

Allt det här kokar ner till (boils down to) frågan: Om nu en majoritet av folket (är så dumma så att de) vill ha en stark man, som kör över allt vad eliten och den liberala demokratin står för, ska de då få som de vill? Det vore väl odemokratiskt att inte låta folket få som de vill, eller?

Skall vi, som anser oss vara för ett liberalt demokratiskt styrelseskick, acceptera antidemokratiska åsikter som röstas fram i fria val?

Nej, det ska vi inte, anser jag. Då glömmer vi epitetet liberal. Det räcker inte att bara vara demokrat. Majoriteten får inte utöva oinskränkt makt, minoriteter måste också få finnas och respekteras.

Samma politiska dynamik som i USA finns just nu i många andra länder. Så kallade populistiska partier, får allt fler röster, allt större inflytande. Liberala demokrater förfasar sig…

Nästa steg blir då att förklara för “folket” att en majoritet av rösterna i ett val inte per automatik innebär någon rätt att köra över alla som tycker annorlunda.

Hur fan det ska gå till att lära folket detta? kan man fråga sig. Inte minst om läget är som i USA, där Trumps väljare inte för ett ögonblick tror på vad etablerade medier säger. Etablerade medier är bara ett redskap för etablissemanget, de är fiender till folket. Folket får all sin information från likasinnade på sociala medier. Folket kan och bör fullständigt strunta i vad experter och vetenskapsmän säger; folket har ju sitt ”sunda förnuft”.

Slutsatsig slutkläm: Det är otvivelaktigt spännande, samtidigt som det är kusligt skrämmande att leva i tider som dessa. Tur att man är gammal och snart ska dö.

Men så är det ju barna och barnbarna…

Fotnot: Att sitta i en rävsax, lika med att befinna sig i en svår knipa (hur man vänder sig så sitter röven där bak).

Fortsättning följer.

Donald och Melanie

Verkligheten

Då och då är verkligheten ganska klar och tydlig. Som här:

Men ibland suddar den till sig, verkligheten. Då vet man varken in eller ut. Som här:

Dessemellan ter den sig (verkligheten alltså) med förkärlek kaotisk. Då kan man vara illa ute:

Då får man trösta sig med vad vänskap man kan uppbåda:

bild av Lasse Åberg

Förstår inte

Bara 33 besökare hittills idag (igår 58). Visserligen 2.044 besök (igår 2.684), men ändå. Förstår inte. Så rolig som jag tyckte att jag va igår. Ni kan väl berätta för era kompisar. Idag har jag ingenting o komma med. Än så länge. Vi får la se om det rinner till nåt lite senare.