Enkla varelser?

Dialog mellan Björn och Elin: (s 92)
– Det ni kvinnor måste komma ihåg är att vi män är ganska enkla varelser.
Jag satte mig upp i sängen.
– Jag undrar om det där stämmer egentligen. Finns något sådant som enkla varelser? Finns det människor, kvinnor eller män, som aldrig gör sig till, aldrig ljuger, aldrig slingrar sig eller grubblar eller tänker sig för två gånger? Jag tror inte det.
– Jaså? Få höra då.
– På håll ser nästan alla människor normala och vanliga ut. Enkla och oskyldiga och utan baktankar. Men kommer man bara lite närmare börjar bilden förändras. Hittills har jag inte träffat en enda människa som är så kallat vanlig. Vardagsmänniskor, enkla varelser, genomsnittsmänniskor, vanligt folk – jag har ännu inte träffat några sådana och jag har ändå jobbat som husläkare i över tjugo år. Alla har sin historia och alla har sin egen individuella förmåga att trassla in sig i sin särskilda variant av knöligheter. Enkla varelser existerar inte.
Björn la huvudet på sned och log som åt ett gulligt litet barn, och jag fortsatte:
– Enda skillnaden mellan dem som hävdar att de är enkla varelser och dem som om sig själva tänker att de är komplicerade är ideologin bakom, vem man vill se sig som. Något annat som går igen är en tendens att tro att man är osedvanligt känslig. Det är ingen som är osedvanligt känslig. Vi är känsliga allihop, vi darrar och skakar av känslor dygnet runt, skillnaden ligger i förmågan att dölja och förtränga, det är allt.

Ur romanen Nästa!, av Nina Lykke.

Barnbarn 2

Mitt näst äldsta barnbarn heter Alma. När den här glada bilden tas är hon drygt 4 år. Nu är hon snart 15. Det är inte tiden som har gått, för tiden finns bara som en föreställning i våra hjärnor. Vi har skapat tiden för att mäta och hålla ordning på rörelser och förändringar. Grunden för tidsbegreppet är att vi jämför allt som sker med klockvisarnas regelbundna rörelser.

Det har runnit en jäkla massa vatten under broarna sedan Alma föddes. Så mycket som hinner rinna samtidigt som klockvisarna mäter upp nästan 15 människoår, nämligen. Det ni!

Helst

Helst ett orubbligt kanske
Gärna revolution då och då, det piggar upp –
men visst, det är evolution som gäller
Helst ett livs- och
dödsbejakande vemod…
För ingen orkar väl gapskratta eller stortjuta jämt?
(Vilket i och för sig vore det naturliga…)

Helst varken varken
eller eller
Helst varken ingetdera
eller någotdera
utan bådadera
Kort sagt: Helst inte antingen eller
utan både och

Helst inga skenheliga svartrockar
eller andra professionella påprackare
och endasanningsinsittare
Nej, tacka vet jag den trösterika gåtan

Helst, på det hela taget:
tuggmotstånd
rågflingegröt till frukost
Helst en kopp starkt, svart kaffe utan nåt jävla fjäsk
fast med stor och ödmjuk ömhet
och innerlighet
och närhet
och tillit

Helst inte en sjuk förnuftiker
Hellre då en frisk dåre
Med andra ord:
Helst en envist obitter blåögdiker

Helst romantiskt
sexistentiell…

Helst en avspänd andlighet,
en påtänd sinnlighet
och ett ständigt upprepat:
OAO!
*

*(“wow” på svenska)

Framtiden var bättre förr

Vi måste så klart vara positiva! Optimistiska! Inte se världen som den är inte, utan som den borde vara. Eller hur?!

Alltnog, ett inlägg i framtidsfrågan: Låten heter i översättning ungefär Framtiden är så ljus så jag måste ha solglasögon. Inte utan att åtminstone jag anar en viss ironi där. (Ja, ni vet, när man säger motsatsen till vad man menar.) (Men det är ju Mr Dysterkvist himself som anar förstås, inget att bry sig om m.a.o….)

The Future So Bright, I Gotta Wear Shades
Timbuk3

I study nuclear science
I love my classes
I got a crazy teacher
He wears dark glasses
Things are goin’ great
And they’re only gettin’ better
I’m doin’ all right
Gettin’ good grades
The future’s so bright
I gotta wear shades
I gotta wear shades

I got a job waitin’
For my graduation
Fifty thou a year
Will buy a lotta beer
Things are goin’ great
And they’re only gettin’ better
I’m doin’ all right
Gettin’ good grades
The future’s so bright
I gotta wear shades
I gotta wear shades

Well I’m heavenly blessed
And worldly wise
I’m a peeping Tom techie
With x-ray eyes
Things are goin’ great
And they’re only gettin’ better
I’m doin’ all right
Gettin’ good grades
The future’s so bright
I gotta wear shades
I gotta wear shades

I study nuclear science
I love my classes
I got a crazy teacher
He wears dark glasses
Things are goin’ great
And they’re only gettin’ better
I’m doin’ all right
Gettin’ good grades
The future’s so bright
I gotta wear shades
I gotta wear shades
I gotta wear shades
I gotta wear shades

Barnbarn 1

Vi börjar härmed en porträttserie av mina barnbarn, i akt och mening att ni ska inse att mina barnbarn när allt kommer omkring är de allra finaste av alla. Rent objektivt sett. Ytterligare ett behjärtansvärt skäl att publicera serien är att ni på detta sätt verkligen skall förstå, vilken utmärkt fotograf Ers Undertecknad faktiskt är.

Vi undviker nutida porträtt (osäkert om barna och barnbarna skulle gilla att utsättas för offentlighetens ljus till den milda grad som i så fall skulle ha blivit fallet), och riktar i stället sökarljuset mot förr i värla, konstaterande att tiden såväl går som kommer.

Det här är mitt äldsta barnbarn Viktor, sex och ett halvt när bilden togs, idag närmande sig de aderton (år alltså).

Den här bilden gör mig gladeriglad!

Renoveringsobjekt

Dessa bilder är utmärkta exempel på s.k. estetiserande misärografier; dvs. försök att låta förfallande former förmedla ett budskap, något oklart vilket.

Lycklig eller normal?

Har lyssnat på Det finns annan frukt än apelsiner av Jeanette Winterson, i SR:s app under rubriken “Ljudböcker från Radioföljetongen & Radionovellen”. Det är Wintersons debutroman, mycket hörvärd. Vi får följa huvudpersonen Jeanettes uppväxt, som adoptivbarn till den galna, fanatiskt religiösa Mrs Winterson. Mrs Winterson har bestämt sig för att Jeanette ska bli missionär, ingenting annat. Det går bra till en början, men problem uppstår när Jeanette förälskar sig i en annan kvinna. Hon blir utsatt för full demon-utdrivning av pastorn i församlingen och Mrs Winterson i oskön förening. Fantastisk uppläsare är Ulls Skoog. Rekommenderas varmt.

Oranges are not the only fruit kom 1985. Det är en autobiografisk roman, skulle man kunna säga. Det är ingen slump att både huvudkaraktären och författaren heter Jeanette, och huvudpersonen Mrs Winterson. 26 år senare, 2011, kom den rent självbiografiska Why be happy, when you could be normal? Titeln återger ett yttrande av Mrs Winterson, som svar på dotterns önskan att bli lycklig tillsammans med sin älskade… Tänkvärt och hemskt, tycker jag.

Hur många vågar inte vara som de är, av rädsla för att inte vara “normala”? Jag hänvisar till tidigare inlägg: Att leva sin bestämmelse.https://www.jorgenlarsson.se/att-leva-sin-bestammelse/.

Gubbarna på väggarna

Sommaren 2014 fascinerades min kompis Lars och jag av gubbarna på väggarna, när vi fotostrosande plåtade street art i stan (Borås). Det fanns flera av dem, men de var inte lätta att hitta – mini minismå högt uppflugna. De tycktes alla befinna sig i någon sorts utsatt situation; funderande på att hoppa, desperat klamrande sig fast, på flykt undan ett oblitt öde…

För någon vecka sen gick jag en guidad tur i centrum för att få syn på verk ingående i den pågående Borås-biennalen. Och fick då till min förtjusning se att en av gubbarna fortfarande hängde kvar på väggen – tio år senare! Guiden berättade att tre av gubbarna motstått tidens tand. Läget för den här farbrorn syntes dock ytterst prekärt…

Regn

Exempeldikt 1:

Regn är ett väder
det är inte jag.
Jag hänger upp kläder
det kan inte regnet göra.
Regn kan orsaka översvämning
det kan inte jag.
Jag kan ro en båt
det kan inte regnet göra.
Regnet kan inte vara stilla
det kan inte jag heller.

Exempeldikt 2:

När det regnar på en älg så blir
älgen blöt.

När det regnar på en fågel
så blir fågeln blöt.

När det regnar på en orm
så blir ormen blöt.

När det regnar på en val
så händer det ingenting.

Okända upphovspersoner (-flickor/-pojkar) till dessa två poem. För övrigt hänvisar jag till inlägg från 13 oktober, 2023: Medan regnet viskar därute.https://www.jorgenlarsson.se/medan-regnet-viskar-darute/

P.S. Det är väl själve fan vad det regnar! Hur länge har det tänkt hålla på…? D.S.