Walking The Toad

Apropå gårdagens paddmöte vill jag berätta vad uttrycket walking the toad står för. Jo, att “gå paddan” är lika med att “paddgå sig fram genom livet”, vilket ju är vad vi alla håller på med. Paddorna tar ju sig fram gående eller kravlande, sällan hoppande som grodorna. Det ser smått mödosamt och oregelbundet ut; ett ben då, ett annat sen, som det faller sig. Alla fyra benen rörs självständigt ett och ett, ser det ut som.

En av mina första låtar (har väl snart 10 år på paddnacken) hette just Walking the Toad. Den beklagar det tunga i paddgången genom livet, men är ändå trotsig: If I lose my grip, I will take flight! Den går så här:


I came into this life
and thought that all was well
everyone was feeling fine
as far as I could tell
But now I know, just livin’ life
will slowly gnaw you down
All the rest will tell your-poor-self to shove it!
Piss off! Scram! Just leave this town!

Walkin’ the toad
Livin’ the load
Diggin’ the mound
Soundin’ the ground
Pie in the sky
Live till you die
Dig it! Dig it!
Broodin’ and groovi
n’

Sea and earth and air and fire
overflowing colour mire
to hell with all that dare to tear
my rockin’ & rollin’ with my babybear
To hell with sinkin’ down the drain
like a cryin’ child in the drizzlin’ rain
To all who doubt, I shout with might:
If I loose my grip – I will take flight!

Repeat Chorus:

En gammal amerikansk padda får illustrera. Tycker man kan se hur tungt det är att gå paddgång genom livet…

Paddigt intermezzo

I eftermiddag fick jag för mig att flykta ut (göra en utflykt) i det vackra vädret. Sagt och gjort. Tog cykelen och for iväg. Målet var den vittberömda Svarttjärn (en liten vattensamling i den mestadels planterade granskogen).

Som ett svart öga ligger den där, tjärnen. Men så gott som inte ett liv vare sig hörs eller syns. Inte ens några blixtsnabba, svårfotade trollsländor, som det annars näst intill brukar krylla av här. Inte ett fågelpip… Jo, en gräsandsmamma lockar på sin små nånstans i närheten. Det är allt.

Vinden gör vackra krusningar på tjärnens svartblanka yta. Annars inga fotomotiv så långt mitt norra öga kan se.

Då, plötsligt, bryts dödläget. En padda kommer gående på stigen, rakt emot mig. Verkar vara på väg till vattnet. Men det går inte fort. Det är bara en liten unge, som har all möda i världen att paddkravla sig fram (walking the toad…) genom gräset.

Miniminpaddan (ca 5 cm stor) får mig löjligt nog att tänka på begreppet teve-bärare. Det är något med sättet den poserar med frambenen… En teve-bärare är, om ni inte visste det, ett supermachomanligt muskelbyggar-missfoster med armarna i ständig parentes, som om det så gott som enbart ägnat sig åt att bära tjockteveapparater i sitt hjärndöda liv – och är stolt över detta!

Nåja, det är förstås inte lätt för en padda att veta, att tjocktevetiden är förbi. Nu härskar platt-teven. Och teve-bärarna har blivit onödiga…

Karaktärsdanande

Jag har också gått över till Eriksberg Karaktär.

Delvis för att burken är brandgul (orange), min favoritfärg, men framför allt för att den är så karaktärsdanande.

Bärnstenslagern…

Skräddarstilleben

Med hjälp av kameran kan jag få skräddarna att hålla benen stilla: stilleben m.a.o.

Annars springer ju de här medelstora skinnbaggarna med typiskt ryckiga rörelser oavlåtligt på vattnet: 1) tack vare vattnets ytspänning, 2) med hjälp av långa ben och 3) i kraft av tät, vattenavstötande behåring på kroppens undersida.

Dunster

Detta är ett exempel på dunst:

Förvisso inte blå, men dock…

Har ni någon gång slått blå dunster i ögonen på någon? Jaja, jag ska inte bli alltför personlig… Bilden ovan visar i vilket fall som helst ett fall av dunst. Synonymer, enligt synonymordboken:

ångagasdistöckenluktstank

Att slå blå dunster i ögonen på någon är lika med att “lura / vilseleda någon”. Uttryckt dök upp i min hjärna idag, där uppe i Roslagen, utan att jag, mig veterligen, någonsin har använt uttrycket i fråga.

Hjärnan är ett egendomligt och gåtfullt käril…

I Roslagens famn

Dock inte på någon blommande ö, som i den berömda visan. Men vågorna kluckar mot strand, jodå, bara sisådär 200 m bort. I den mån man nu kan höra dem genom dånet av motorbåtar med totalt överdimensionerade racermotorer – en och och annan tuftuffande tändkulemotor, något mer människoljud skall icke beblandas med vattenkluck och måsarnas skrin. Och de där vrålande idiotfordonen, vattenskotrar eller vad de heter, bör självklart omedelbart förbjudas och destrueras!

Befinner mig alltså i god väns röda torp med vita knutar strax utanför Öregrund. Det är solig sommarmorgon och alldeles utomordentligt ljuvligt här.

(Fast jag måste förstås först skriva till er, kära medbloggister, och till på köpet på min padda, som jag i grunden är mycket avogt inställd till. Innan jag kan gå barfota ut i det daggvåta gräset, alltså.

Datorn tokflimrar…

Några bilder lägger jag inte ut, för det vet jag inte hur man gör med paddluskan.)

Härlig spelning igår

Det blev en härlig spelning igår, i strålande sol (svettigt till max, iofs). 60 i publiken, tre fler än förra året. En gästartist på scenen, Bill, som spelade svängigt bluesmunspel på Putin shooting Blues.

Kan tyvärr inte skriva mer nu. Datorskärmen flimrar som besatt…

Soggy goes Live – outdoors

Kl 15 idag är det skarpt läge. Då träder vi upp på den här scenen:

J.T. & The Soggy Bees ger sin årliga utomhuskonsert, här i Stavsnäs, Värmdö, Stockholms skärgård. Vi hoppas på en hyfsat stor publik (förra året 50-60 pers.), och framför allt, en diggande, intresserad publik, inte bara sugna på att svänga loss, utan också nyfikna på vad låtarna egentligen handlar om.

Den eminenta sångerskan Eva Svedberg är med och förstärker, som vanligt. Vi gör tre covers där hon sjunger lead: Now and then (Beatles-låt), Get Lucky och Unchain my Heart. Sen blir det tolv J.T.-låtar: Water, Air, Fire, Earth (elementsviten), Tidigt på morgonen (African influence), Cry Once More (lavvsång), Putin Shootin’ Blues (om vem som snarast bör skjutas, ev nedsänkas medelst ball & chain in The Black Sea), For Keeps (om vad som är för evigt), Point of no Return (handlar om Jorden runt-resan), Fearless (om det postmortala), samt Pingvin och Children of a Wandering Star (Shakespeare-influenced lyrics) i mindre format, med delar av bandet. (Texter, och i vissa fall ljudande versioner, till vissa av de här låtarna kan ni finna på Min Musik-sidan.)

Vi hoppas och tror på ett oförglömligt musiskt ögonblick i eftermiddag.

Sitter just nu på glasverandan och spisar frukost. De andra har inte vaknat än. Höjer jag blicken skådar jag ut över Kvarnsjön, där jag igår modigt tog mitt första (och kanske sista) bad för i år (kan bli ett till nästa år, vem vet). Sjön ligger spegelblank, vilket utnyttjas av tre vackra storlommar, som speglar sig i den blanka ytan. Konstaterar att de är utomjordiskt vackra, putsar sig för att om möjligt bli ännu vackrare.

Livet är just nu ganska gott att leva…

In the Early Morning Rain…

För första gången försöker jag nu använda den idiotiska och pyttelilla telefonen för att lägga ut något på bloggen. Det går så där. Men datorn fungerar bara varannan gång; ibland flimrar skärmen så den blir oanvändbar. Skriva lite går tydligen, men bilder vet jag inte.

You can’t jump a big jetplane / like you can an old freight train…