När jag kom hit till Västergötland för många år sen fick jag lära mig ett viktigt talesätt: “Tjädern spelar från det att den första drivan smälter i skogen, tills den ser sin fot på rönnlöven”. Det där sista fann jag förbryllande. “Ser sin fot på rönnlöven…”? Hur gör tjädern då? Håller den upp en av sina fötter mot ett rönnlöv och jämför storleken? Eller säger den sig helt enkelt bara: “Jaha, se där, nu ser rönnlöven ut som tjäderfötter. Alltså är det dags att sluta spela.” Jag vet inte. Hur som helst vill jag ge er det goda rådet, att inte fjanta ut i skogen nu för att se på tjäderspel. Det är för sent! För nu ser rönnlöven ut så här:
Gå ut och sök upp en mycket liten plats. Sitt där i gräset, eller på en sten. Om en humla kommer och undrar, försök inte förklara vem du är.
Sitt bara kvar. Var tyst. Försök att få syn på någonting.
Jordlöparens bok, Thomas Tidholm (Ordfront 2020)
Efter att igår kväll på outgrundliga vägar ha kommit att blicka in i den melodifestivaliga delen av världen renar jag i dag min själ genom återigen läsa i den fina jordlöpareboken. Därutur är som synes citatet ovan hämtat.
Bli inte ledsna om ni inte lyckas följa mitt och Thomas Tidholms råd. Jag har inte heller klarat av det riktigt. Är för rastlös för det. Men det är skönt att åtminstone veta vad man borde göra. Vem vet, när man sitter där och inte tycker man får syn på nåt – kanske får man då istället hörsel på rösten från himlen… trädlärkan nämligen. Det är verkligen inte fy skam det heller. Låter så här:
Idag skalls dets spelas golfkrockets… Kransmossen Open går av stapeln; en grand prix-tävling, med deltagare från Poseidon Croquet Club i Göteborg, Halmstad Croquet Club, Skara Krocketsällskap och Borås Krocketsällskap. Tävlingen spelas för första gången på full size-banor, med godkända Dawson-klot dessutom (ett enda klot betingar det facila priset av cirka 1.00o kronor). Detta för att motsvara de officiella kraven för utdelande av rankingpoäng.
Nedan ser vi de två kombattanterna i förra årets SM-final i golfkrocket i Stavsnäs, Eskilstuna: Lewis Palmer och Joi Elebo. Den senare jublar över segern:
Återkommer ikväll och berättar hur det gick idag – om det inget gick för j-a dåligt, vill säga…
Nu är jag dubbelvaccad och klar. Och nu tänker jag rulla runt i friheten bäst mig gitter; skaka hand, pussas och kramas av alla tänkbara hjärtans lustar. Sen får säkerhets- och trygghetsnarkomanerna säga vad fan dom vill.
Har nyligen läst om den fascinerande populärvetenskapliga boken A Planet of Viruses, av Carl Zimmer (2011, 2:a uppl. 2015). Den ger en gedigen genomgång av vad virus är för något, deras historiska roll i evolutionen av liv på jorden. Den förutspår pandemier av den typ vi nu levt under i drygt ett år.
Virus är verkligen på gott och ont. Jag fascinerades speciellt av kapitlet “The Infected Ocean. How Marine Phages Rule the Sea” i Zimmers bok. Roade mig med att översätta delar av detta kapitel:
En doldis i den svenska fågelfaunan är trädpiplärkan. Den är vanlig, men oansenlig. Kommer relativt sent också, och får då konkurrens av många andra sjungande vårfåglar. Jag tog några trädpiplärkbilder ute vid Västra Marsjön för någon vecka sen.
Om man delar på en kokosnöt och klapprar med skalen så låter det som en häst. Frågan är vad som händer om man delar på en häst och klapprar de bägge halvorna mot varandra? Låter det som en kokosnöt då?